Z pysznym boczkiem, ziemniakami i kminkiem, który w tej potrawie jest niezbędnym elementem.

CYKORIA-zupa-ziemniaczana

Składniki:

  • 1l bulionu (przepis na jego przygotowanie znajdziecie tutaj )
  • 5 dużych ziemniaków
  • 100-150g boczku
  • 4 liście laurowe Cykoria
  • 4 kuleczki ziela angielskiego Cykoria
  • 4 łyżki kminku Cykoria
  • Sól
  • 1-2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego Cykoria

Przygotowanie.

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • Do garnka wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie
  • W tym czasie kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni bez tłuszczu boczek a następnie wrzucamy go do zupy
  • Całość gotujemy do miękkości ziemniaków (powinny być al dente)
  • Dodajemy kminek i gotujemy jeszcze parę minut
  • Całość doprawiamy pieprzem, dekorujemy natką pietruszki.

Chcesz kupić nasze produkty?

Zapisz

Zapisz

Zapisz