Składniki
- 2 szklanki mrożonego lub świeżego groszku
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 3-4 szklanki wody
- Sól do smaku
- Pieprz mielony Cykoria do smaku
- 1-3 łyżki Smakosza Extra z Natury CYKORIA
- 2 łyżki masła + 1 cebula + 1 por (biała część)
Przygotowanie
Cebulę obieramy, kroimy razem z porem w talarki a następnie podsmażamy na patelni z masłem do momentu, aż por będzie miękki.
Groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Kiedy będzie gotowy (po o 15 minutach), blendujemy go z kaszą jaglaną oraz z cebulą i porem. W razie potrzeby dodajemy więcej gorącej wody a następnie doprawiamy Smakoszem Extra, pieprzem i ewentualnie solą. Całość gotujemy jeszcze parę chwil na ogniu.
Podajemy z dodatkiem grzanek/groszku ptysiowego.
Smacznego!
komentarzy 5
24 stycznia 2017 o 17:30
Ciekawe połączenie. Por, cebula, groszek i kasza jaglana. Jako zagęstnik jak sądzę? I jeszcze ten piękny kolor!
25 stycznia 2017 o 11:43
Tak, kasza mocno zagęszcza tę zupę. Jaglana jest super, ale pęczak w tym przypadku też daje radę!
14 stycznia 2017 o 20:21
Nie lubię gotować i rzadko się za to biorę – ale przepis na tę zupę mnie zaintrygował 🙂 No i jaki piękny kolor – ponoć najmodniejszy w nadchodzącym sezonie 😉
14 stycznia 2017 o 15:14
To juz wiem co będzie na podwieczorek:)
14 stycznia 2017 o 15:32
Smacznego:)