Jej sekretem jest gałka muszkatołowa. To dzięki niej zupa smakuje wyśmienicie. Jest pyszna i pożywna, idealna nie tylko na zimowy obiad.
Składniki:
- 1l domowego bulionu (przepis na jego przygotowanie znajdziecie tutaj ) lub 1l wody i 3-4 łyżki Smakosza Extra z Natury
- 2 duże selery
- 2 duże ziemniaki
- 4 liście laurowe Cykoria
- 4 kulki ziela angielskiego Cykoria
- Pieprz mielony czarny Cykoria
- Szczypta gałki muszkatołowej Cykoria
- 3 łyżki majeranku Cykoria
- 3 łyżki tymianku Cykoria
- 2 łyżki masła
Przygotowanie.
- Susz warzywny gotujemy z pokrojonymi w kostkę selerami i ziemniakami oraz liściem laurowym, zielem angielskim i solą.
- Po ok. 20 minutach wyjmujemy liść laurowy i całość miksujemy.
- Dodajemy majeranek, tymianek, pieprz oraz masło, gałkę i tyle wody, aby powstał gęsty krem.
- Chwilę podgrzewamy, solimy do smaku, doprawiamy pieprzem i podajemy na stół z grzankami lub pajdą chleba.
Smacznego!
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup pieprz czarny mielony CYKORIA
- Kliknij i kup pieprz grubo mielony CYKORIA
- Kliknij i kup liść laurowy CYKORIA
- Kliknij i kup ziele angielskie CYKORIA
- Kliknij i kup Smakosz Extra z Natury
- Kliknij i kup majeranek majeranek CYKORIA
- Kliknij i kup tymianek CYKORIA
- kliknij i kup gałka muszkatołowa CYKORIA
komentarzy 8
5 sierpnia 2017 o 00:20
Bardzo lubię krem z selera 🙂 Mam jeden przepis, ale chętnie spróbuję tego, gdyż też mnie zainteresował bardzo. 🙂
5 sierpnia 2017 o 00:26
Super, zapraszamy 🙂
19 lipca 2017 o 12:25
uwielbiam takie zupy! Mogłabym je jeść na okrągło. Ta wygląda obłędnie! 🙂
19 lipca 2017 o 16:52
My też lubimy kremowe zupy 🙂 Fajnie, że nasza Ci się spodobała:)
18 lipca 2017 o 15:22
Wygląda obłędnie, ale boję się swojej reakcji na seler, bo zwykle mam po nim wzdęcia.
19 lipca 2017 o 09:45
Gotowany seler nie powinien zaszkodzić 🙂
18 lipca 2017 o 14:47
Przepis wydaje się bardzo łatwy, czyli coś w sam raz dla mnie:)
19 lipca 2017 o 09:46
To zapraszamy do wspólnego gotowania 🙂