Tagi
cykoria, gotowanie jest proste, kutia, przyprawa do piernika, świąta, świąteczne menu, wigilijna kolacja, wigilijna kutia, wigilijne menu
Nieodłączny element Wigilijnego menu. Do przygotowania w 30 minut, dzięki potrójnie mielonemu makowi.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 200g maku potrójnie mielonego
- 1 torebka cukru wanilinowego CYKORIA
- 200ml mleka
- 4 łyżki miodu
- 0,5 paczki rodzynek CYKORIA
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 0,5 szklanki kandyzowanej pomarańczy
Przygotowanie.
- Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie w stosunku 1: 2 (jedna część kaszy, dwie części wody) przez ok. 15 minut.
- Garnek z kaszą przykrywamy i zdejmujemy z gazu. Trzeba dać kaszy trochę czasu, aby porządnie napęczniała.
- W tym samym czasie przygotowujemy masę makową. Wsypujemy do garnka mak i cukier wanilinowy, dolewamy mleko oraz miód.
- Całość zagotowujemy a następnie gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy.
- Dodajemy skórkę z pomarańczy, rodzynki i orzechy włoskie i gotujemy jeszcze chwilę.
- Gorącą kaszę przekładamy do miski, w której będziemy ją podawać i dekorujemy pozostałą częścią bakali.
- Miskę odstawiamy, aby całość ostygła i wkładamy do lodówki lub podajemy bezpośrednio na Wigilijny stół.
Kutia powinna być bardzo słodka i dość gęsta. W razie potrzeby dosładzamy ją dodatkową porcją miodu.
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup cukier wanilinowy CYKORIA
- Kliknij i kup rodzynki CYKORIA