Nieodłączny element Wigilijnego menu. Do przygotowania w 30 minut, dzięki potrójnie mielonemu makowi.

CYKORIA-Wigilijna-kutia

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 200g maku potrójnie mielonego
  • 1 torebka cukru wanilinowego CYKORIA
  • 200ml mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 0,5 paczki rodzynek CYKORIA
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki kandyzowanej pomarańczy

Przygotowanie.

  • Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie w stosunku 1: 2 (jedna część kaszy, dwie części wody) przez ok. 15 minut.
  • Garnek z kaszą przykrywamy i zdejmujemy z gazu. Trzeba dać kaszy trochę czasu, aby porządnie napęczniała.
  • W tym samym czasie przygotowujemy masę makową. Wsypujemy do garnka mak i cukier wanilinowy, dolewamy mleko oraz miód.
  • Całość zagotowujemy a następnie gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy.
  • Dodajemy skórkę z pomarańczy, rodzynki i orzechy włoskie i gotujemy jeszcze chwilę.
  • Gorącą kaszę przekładamy do miski, w której będziemy ją podawać i dekorujemy pozostałą częścią bakali.
  • Miskę odstawiamy, aby całość ostygła i wkładamy do lodówki lub podajemy bezpośrednio na Wigilijny stół.

Kutia powinna być bardzo słodka i dość gęsta. W razie potrzeby dosładzamy ją dodatkową porcją miodu.

Chcesz kupić nasze produkty?

Zapisz

Zapisz

Zapisz