Sos grzybowy to nieodłączny element Świątecznego menu. Idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs, pierogów oraz kasz. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Zapraszamy do wspólnego gotowania!
Składniki dla 2-4 osób:
- 1 mała cebula
- 15 dag pieczarek lub innych grzybów
- 1 łyżka masła klarowanego
- Sól
- Pieprz CYKORIA
- 1 kopiasta łyżka mąki
- 1 kopiasta łyżka masła
- 1-1,5 szklanki wody i 1-2 łyżeczki Smakosza Extra Naturalnego lub 1,5 szklanki domowego bulionu
- Sól
- Pieprz CYKORIA
Przygotowanie
Pieczarki myjemy, cebulę obieramy, całość kroimy w kosteczkę. Cebulę podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista a następnie dodajemy pieczarki. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż pieczarki będą w miarę miękkie. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
W osobnym garnuszku robimy zasmażkę. Mąkę i masło mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, wlewamy bulion (lub wodę i Smakosza Naturalnego) i ponownie intensywnie mieszamy. Dodajemy grzyby z cebulką, całość gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Smacznego!
komentarze 3
19 grudnia 2016 o 18:47
Mój ulubiony! Faktycznie niezła ta baza na sos, czosnkowy też robiłam!
19 grudnia 2016 o 21:59
Czosnkowy też jest super! W wersji dla dzieci można tylko zanurzyć w nim rozgniecione ząbki czosnku, a jak sos nabierze aromatu to je potem wyjąć 🙂
6 stycznia 2017 o 17:41
Też tak robię! Ale dzięki za radę!