Tagi
chili, cykoria, gotowanie jest proste, pieprz, śliwka pikantna, śliwki, śliwki do mięs, tymianek
Sezon śliwkowy to doskonała okazja do przygotowania owocowych sosów do mięs. Poniżej prosty przepis na pikantne śliwki z chili. Smacznego!
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek
- 100g masła
- 2-3 ząbki posiekanego czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka grubo mielonego pieprzu CYKORIA
- 1 łyżka lubczyku CYKORIA
- 1 łyżka tymianku CYKORIA
- 1 łyżeczka (lub mniej) chili CYKORIA
- Sól do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml wody
Przygotowanie
- Śliwki myjemy, wydrążamy i smażymy na maśle do momentu, aż trochę zmiękną.
- Dodajemy cytrynę, miód, sól i przyprawy oraz odrobinę wody a następnie dusimy do pożądanej miękkości (ok.5-10 minut lub dłużej).
- Podajemy do pieczonych i duszonych mięs. Smacznego!
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup pieprz grubo mielony CYKORIA
- Kliknij i kup tymianek CYKORIA
- kliknij i kup lubczyk CYKORIA
- Kliknij i kup chili CYKORIA