Tagi
cykoria, domowe pierogi, gotowanie jest proste, jak zrobić pierogi, pierogi z białym serem, pierogi z dynią, smaczne pierogi
Coś nowego, coś innego! Pierogi z białym serem i pysznym, dyniowym musem. Palce lizać!
Składniki na ciasto:
- 700ml mąki pszennej
- ok.400ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
Składniki dodatkowe:
- mały kawałek dyni
- 2-3 łyżki masła
- 3-6 łyżek gęstej śmietany
- Przyprawa do piernika CYKORIA
- Cukier wanilinowy CYKORIA
- Sól
- 20 dag białego sera
- 2 łyżki bułki tartej
- 0,25 szklanki mleka
- Garść rodzynek CYKORIA
Przygotowanie:
- Dynię obieramy ze skóry, miąższ z pestkami odkładamy a resztę kroimy w kostkę 1x1cm i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 7-10 minut. Dodajemy 1 łyżkę przyprawy do piernika i cukier wanilinowy a następnie całość blendujemy.
- Przygotowujemy farsz. Bułkę tartą rozprowadzamy z mleku, dodajemy biały ser, całość rozgniatamy widelcem. Dodajemy 1-2 łyżki cukru wanilinowego oraz rodzynki i ponownie mieszamy.
- Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki wkładamy do malaksera i dodajemy tyle wrzątku, aby ciasto było miękkie, ale nie lepiło się do rąk.
- Masę studzimy, rozwałkowujemy na grubość kilku mm i wycinamy z niej dowolny kształt np. szklanką
- Na każde kółko nakładamy łyżeczkę białego sera a następnie składamy pierogi na pół i zlepiamy boki.
- Wrzucamy do delikatnie osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
- Po ugotowaniu odcedzamy na sitku.
- Dno każdego talerza smarujemy grubą warstwą musu dyniowego a następnie wykładamy pierogi. Całość dekorujemy kleksem ze śmietany i posypujemy dodatkową porcją przyprawy do piernika.
Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj.
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup cukier wanilinowy CYKORIA
- Kliknij i kup rodzynki CYKORIA
- Kliknij i kup przyprawę do piernika CYKORIA
komentarzy 10
25 września 2017 o 21:48
Dynie to jeden z moich ulubionych elementów jesieni. W tej formie nie próbowałam, więc dziękuję za przepis 🙂
26 września 2017 o 08:57
Cieszymy się, że mogliśmy Cię zainspirować 🙂
25 września 2017 o 17:38
Ale fajna inspiracja! Uwielbiam pierogi z serem i dynię, ale nigdy nie jadłam ich razem 🙂
26 września 2017 o 08:56
To zapraszamy do wspólnego gotowania 🙂
25 września 2017 o 15:53
W życiu nie wpadłabym na takie połączenie smaków. Pierogi uwielbiamy zatem myślę, że dość szybko wykorzystam ten pomysł 😉
25 września 2017 o 16:50
My lubimy i dynię, i pierogi, stąd pomysł na połączenie tych dwóch smaków 🙂
20 września 2017 o 10:43
Mniam! Przyznam, że pierogów sama jeszcze nie lepiłam. Zawsze było paćkania z tym w rodzinnej kuchni. Teraz królują u mnie przepisy z kuchni włoskiej… Ale te pierogi zrobiły mi ogromnego smaka!
20 września 2017 o 12:28
Skoro nie lubisz paćkania, polecamy stosowanie malaksera lub jednorazowych rękawiczek, dzięki którym ręce pozostają czyste 🙂
20 września 2017 o 10:06
Ciekawa jestem jak smakuje mus z dyni. Jakoś do tej pory trochę unikałam dyni.
20 września 2017 o 12:29
To zależy od dyni – generalnie jest pyszny. Dzisiaj np. jemy dynię makaronową z pomidorowym pesto. Mniam! Wkrótce zamieścimy przepis na to pesto na blogu 🙂