Tagi
borówki, cukier wanilinowy, cykoria, domowe pierogi, gotowanie jest proste, pierogi, pierogi z borówkami, pierogi z owocami, wanilia
Pyszne i mocno owocowe! Zapraszamy na domowe pierogi z borówkami! Jeśli masz w domu malakser, ich przygotowanie zajmie Ci najwyżej pół godziny!
Składniki na ciasto:
- 700ml mąki pszennej
- 400ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
Składniki dodatkowe:
- 1 szklanka borówek
- 1 szklanka śmietany
- 0,5 torebki cukru wanilinowego CYKORIA
Przygotowanie:
- Składniki ciasta wkładamy do malaksera i dodajemy tyle wrzątku, aby ciasto było miękkie, ale nie lepiło się do rąk.
- Masę studzimy, rozwałkowujemy na grubość kilku mm i wycinamy z niej dowolny kształt np. szklanką
- Łyżką nakładamy porcję borówek i cukier wanilinowy.
- Składamy pieroga na pół i zlepiamy boki.
- Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
- Po ugotowaniu odcedzamy na sitku, wykładamy na talerze, polewamy śmietaną i w razie potrzeby posypujemy cukrem wanilinowym.
Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj.
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup cukier wanilinowy CYKORIA