Tagi
cykoria, gotowanie jest proste, indyk z pieca, liść laurowy, pieczony indyk, pieczony udziec z indyka, pieprz, ziele angielskie
Tak przygotowane mięso jest niezwykle miękkie i delikatne. Po prostu rozpływa się w ustach. A wiecie dlaczego? Dzięki jabłkom i dodatkowi wina, które zmiękczają mięso. Warto tylko pamiętać, aby do pieczenia dodać nieobrane jabłka, bo to właśnie skórka jest w nich najważniejsza.
Duża porcja indyka zaspokoi nasz głód na kilka dni. Kiedy ostygnie, pokrójmy go ostrym nożem na 1 cm kawałki, poporcjujmy i przełóżmy do pojemników. Każdą porcją możemy przygotować z innym sosem, dzięki czemu domownicy będą myśleli, że codziennie jedzą coś innego. A to, co zostanie – możemy włożyć do zamrażarki i wykorzystać następnym razem lub skroić i podać na zimno, jako dodatek do kanapki. Smacznego!
Składniki dla 6-8 osób:
- 1 duży udziec z indyka (ok.1,5 kg)
- 5 kulek ziela angielskiego CYKORIA
- 2 liście laurowe CYKORIA
- Sól
- 5 kulek pieprzu ziarnistego CYKORIA
- 2 jabłka np. Szara Reneta
- 2 łyżki tymianku CYKORIA
- 2 łyżki stopionego masła lub oliwy
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
Przygotowanie.
- Indyka nacieramy solą i tymiankiem z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch dajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu.
- Obok indyka układamy pokrojone jabłka ze skórką, całość polewamy stopionym masłem, oliwą i winem a następnie wkładamy do lodówki na całą noc.
- Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 1,5 h. Smacznego!
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup liść laurowy CYKORIA
- Kliknij i kup ziele angielskie CYKORIA
- Kliknij i kup pieprz ziarnisty CYKORIA
- Kliknij i kup tymianek CYKORIA
komentarzy 8
5 października 2017 o 11:39
Wow, coś dla mojego chłopa, on bardzo lubi indyka. 🙂 Przepis spróbuję wykorzystać w jego urodziny!
5 października 2017 o 14:40
Na zimno będzie idealny także do kanapek 🙂
5 października 2017 o 10:42
Uwielbiam indyka na wszystkie sposoby. Chętnie skorzystam z tego przepisu 😀
5 października 2017 o 14:41
Zapraszamy 🙂
5 października 2017 o 08:28
Uwielbiam, kiedy smak mięsa przenika jabłko czy morela, od razu podrasowuje danie. 🙂 Przepis bardzo chętnie wykorzystam. 🙂
5 października 2017 o 14:42
Jesteśmy ciekawi czy indyk w tej odsłonie będzie Ci smakować 🙂
28 października 2016 o 17:31
Pieczony indyk super smakuje na zimno, do kanapek. Np. z chrzanem
25 listopada 2016 o 09:14
I nie ma chemii w środku tak jak dzisiejsze wędliny