Tagi
biszkoptowy omlet, cykoria, gotowanie jest proste, jak zrobić omlet, omlet z miodem, omlet z orzechami
Pokruszone orzechy i słodki, aromatyczny miód!
Składniki na 2 omlety:
- 6 jajek
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 szczypty soli
- masło do smażenia
- szczypta sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia CYKORIA
- duża garść orzechów włoskich lub innych, ulubionych
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na gęstą, puszystą masę.
- Dodajemy żółtka, mąkę, sól i sodę oczyszczoną.
- Całość delikatnie mieszamy.
- Połowę porcji wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy na średnim ogniu.
- Kiedy spód omletu będzie złocisty, przewracamy go na drugą stronę i odkładamy na talerzyk.
- Czynność powtarzamy.
- Gorące omlety wykładamy na talerze. Posypujemy pokruszonymi orzechami, polewamy obficie miodem lub syropem klonowym.
Smacznego!