Do jedzenia kiszonych ogórków chyba nikogo zachęcać nie trzeba 🙂 Są niezwykle zdrowe, bogate w prebiotyki, minerały oraz witaminy, w tym tak cenną w okresie zimowym wit. C.
Przygotowanie ogórków kwaszonych jest banalnie proste, jednak nie każdemu one wychodzą. Niekiedy bywa tak, że jedna partia wychodzi idealna, druga pleśnieje a trzecia ma niedobry smak. Najczęściej powodem jest niedokładne umycie ogórków i słoika, użycie starej, zardzewiałej przykrywki lub zbyt mała ilość soli. Poniżej krótki poradnik na temat kiszenia i nasz przepis na pyszne ogórki kiszone!
Chcąc zrobić doskonałe ogórki kwaszone, pamiętaj o:
- wybraniu odpowiednich ogórków np. od rolnika, bez sztucznych nawozów.
- dodaniu odpowiedniej ilości przypraw (zbyt mała ilość lub zbyt duża ich ilość spowoduje, że ogórki nie ukwaszą się tak, jak powinny).
- dokładnym umyciu ogórków.
- kupieniu nowych wieczek do słoików lub gumek (dot. twist off). Niektórzy je tylko wyparzają, ale lepiej kupić nowe.
- dokładnym wyparzeniu i osuszeniu słoików, zwłaszcza w miejscu, gdzie styka się z zakrętką.
- dopilnowaniu, aby ogórki były całkowicie zanurzone w wodzie.
- wsypaniu odpowiedniej ilości soli (lepiej za dużo niż za mało).
Składniki na 6 słojów (1l):
- Ok. 3-4 kg drobnych, umytych ogórków dobrej jakości
- przyprawa do kwaszenia ogórków CYKORIA
- 6 łyżeczek soli
- Ok. 3l wody, najlepiej butelkowanej
Przygotowanie.
- Do słoików wsypujemy po 1 łyżce stołowej przyprawy do ogórków CYKORIA a następnie układamy ciasno ogórki.
- Całość zalewamy wodą wymieszaną z solą (2 łyżeczki soli na 1l wody) tak, aby ogórki znajdowały się całkowicie pod wodą.
- Słoiki szczelnie zamykamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy na 7 dni, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce.
komentarzy 14
5 sierpnia 2017 o 12:06
Uwielbiam kiszone ogórki domowej roboty! Moja mama robi zdecydowanie najsmaczniejsze 😉
7 sierpnia 2017 o 09:20
Mamy są niezastąpione w przetworach 🙂
5 sierpnia 2017 o 00:14
Właściwie od dziecka lubię kiszone ogórki. Co roku robiłam z Tatą mnóstwo słoików z kiszonkami, do których wracaliśmy całą zimę 🙂 Muszę pokazać mu ten przepis. 🙂
5 sierpnia 2017 o 00:27
Oooo, robiłaś ogórki z Tatą? To pewnie super wspomnienie ….
4 sierpnia 2017 o 22:05
Chyba się skuszę i zrobię kilka słoiczków na zimę 😉
5 sierpnia 2017 o 00:28
Zapraszamy 🙂
4 sierpnia 2017 o 13:45
Nie wiedziałam, że ogórki się odwraca do góry dnem. Człowiek uczy się całe życie. Smacznego! 🙂
4 sierpnia 2017 o 13:12
Uwielbiam ogórki kiszone, a najlepsze są te od Mamy wiadomo 🙂 pozdrawiam 🙂
4 sierpnia 2017 o 11:14
super latwy przepis- zawsze mnie przeraża kiszenie bo wydaje się skompliwowane, ale zapisuję ten przepis i spróbuję- dzięki za praktyczne wskazówki <3
5 sierpnia 2017 o 00:28
🙂
4 sierpnia 2017 o 10:08
O tak, dobry pomysł na przypomnienie przepisu, bo właśnie mamy czas na ogórki. Przyznam szczerze, że przepadam za nimi, ale co roku zapominam, czy dodawać do kiszonych ocet… czy to do tych drugich. W tym roku już wiem, dzięki za przypomnienie 🙂
5 sierpnia 2017 o 00:28
🙂
4 sierpnia 2017 o 09:57
U mnie od ogórków kiszonych jest mama, więc ja się nie mieszam, bo jej zawsze wychodzą znakomite.
5 sierpnia 2017 o 00:21
Ogórki robione przez Mamę są najpyszniejsze 🙂