Owoce i czekolada to fajna i lekka alternatywa dla masła orzechowego. Lekka i mocno owocowa, z dodatkiem kakao lub karobu. Doskonała z kwaśnym rabarbarem. Można posmarować nią kanapkę lub zjeść łyżeczką prosto ze słoika.
Składniki:
- 0,5 kg rabarbaru
- 0,25 kg cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego CYKORIA
- 50ml wody
- 0,5 torebki środka żelującego Konfiturka marki CYKORIA
- 4 łyżki kakao lub karobu (mączka chleba świętojańskiego)
- 1 duża garść ziaren słonecznika
Przygotowanie
Rabarbar myjemy i kroimy w 1cm kawałki. Dodajemy wodę i Konfiturkę a następnie gotujemy kilka minut, intensywnie mieszając. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty a następnie zdejmujemy z gazu.
Ziarna słonecznika rozdrabniamy w blenderze tak, aby kawałeczki słonecznika były wyczuwalne (nie na proszek). Dodajemy masę rabarbarową oraz kakao lub karob, całość mieszamy. Przekładamy do dużego słoika, pozostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce max. 1 tydzień.
Smacznego!
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup Konfiturka żelująca CYKORIA
- Kliknij i kup cukier wanilinowy CYKORIA
komentarze 22
7 czerwca 2017 o 20:51
Wygląda Cudnie :), już ją widze na naleśnikach lub jako dodatek do ciasta. 🙂 . U nas co roku gości nutelle ze śliwek węgierek Polecam. Może jeszcze się uda zrobić Twoją propozycję 🙂
8 czerwca 2017 o 08:56
Zapraszam 🙂 Jest naprawdę niezła 🙂
7 czerwca 2017 o 12:31
Nic, tylko pałaszować!
8 czerwca 2017 o 08:55
Zapraszamy 🙂
7 czerwca 2017 o 11:17
Uwielbiam takie smakołyki i zawsze wyjadam je prosto ze słoiczka 🙂 Idealne zestawienie składników – chyba nie ma nic lepszego! 🙂
7 czerwca 2017 o 11:34
Dzięki 🙂
7 czerwca 2017 o 09:53
Wygląda pysznie, jak nutella :] tylko, ze zdrowsza :]
7 czerwca 2017 o 11:34
Zdecydowanie zdrowsza! Chociaż oryginalna Nutella jest pyszna i przywodzi na myśl smak dzieciństwa. Nie-do-zastąpienia 🙂
7 czerwca 2017 o 09:49
Nigdy jakoś nie mogłam się przekonać do owoców z czekoladą ; )
7 czerwca 2017 o 11:33
My też nie. Spróbowaliśmy i nie żałujemy! Wyszło pysznie 🙂
7 czerwca 2017 o 09:48
mniaaaammmmm…moja mama robi taka nutellę ze śliwek i kakoa…jest wyśmienita:0 zaproponuję jej żeby spróbowała taką 🙂
7 czerwca 2017 o 11:32
Ze śliwek to nawet może wyjść lepsza, niż z rabarbaru 🙂
6 czerwca 2017 o 15:21
Mam właśnie rabarbar w lodóce, ale zmodyfikuję nieco przepis, bo cukier waniliowy mam własny 😉
6 czerwca 2017 o 19:55
I o to chodzi! Warto dostosować każdy przepis do swoich potrzeb
6 czerwca 2017 o 12:59
Ciekawy pomysł, coś czuję, że smak przyjąłby się u moich dzieci, chętnie wypróbujemy. 🙂
Bookendorfina
6 czerwca 2017 o 13:10
To daj nam znać, czy smakowała 🙂
7 czerwca 2017 o 10:21
W weekend będziemy działać. 🙂
7 czerwca 2017 o 11:34
Zapraszamy:)
6 czerwca 2017 o 11:52
O rajuśku! Ale kusisz!A ja staram się ograniczyć słodycze 🙂 Wygląda tak apetycznie, że z chęcią bym zanurzyła łychę i skosztowała tych pyszności 🙂
6 czerwca 2017 o 13:11
Ta marmolada faktycznie jest pyszna i idealnie nadaje się do wyjadania prosto ze słoika 🙂
6 czerwca 2017 o 11:18
Ładnie wygląda i pewnie fajnie smakuje. Nie robię sama dżemów i też za bardzo nie było ich komu jeść 🙂
6 czerwca 2017 o 13:12
Szkoda, bo jest pyszny 🙂