Tagi
chili, cykoria, gotowanie jest proste, leczo, leczo warzywne, leczo z parówkami, pieprz, smakosz extra, zioła prowanslalskie
Leczo możemy przygotować o każdej porze roku, korzystając ze świeżych lub mrożonych warzyw. To jednogarnkowe danie jest niezwykle aromatyczne, pyszne i nietuczące – w końcu składa się praktycznie z samych warzyw!
Składniki dla 4 osób:
- 4 papryki czerwone
- 4 papryki żółte
- 1 średnia cukinia
- 2 duże cebula
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- Sól do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego CYKORIA
- 4 łyżki ziół prowansalskich CYKORIA
- 2-6 łyżeczek chili CYKORIA
- 1 łyżka Smakosza Naturalnego CYKORIA
- 2 paczki parówek lub 4 białe kiełbasy
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie.
- Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki, z papryki usuwamy pestki i kroimy ją w paseczki.
- Cukinię obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Wszystkie warzywa podsmażamy na dużym ogniu przez ok. 15 minut, ciągle mieszając.
- Dodajemy sos pomidorowy, sól i przyprawy do smaku oraz obraną i pokrojoną kiełbasę lub parówki.
- Całość dusimy na małym ogniu do pożądanej miękkości warzyw.
- Jeżeli chcemy, aby leczo było gęstsze, dodajemy do niego 1-2 łyżki mąki, rozprowadzonej wcześniej w zimnej wodzie. Smacznego!
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup zioła prowansalskie CYKORIA
- Kliknij i kup gałkę muszkatołową gałka muszkatołowa CYKORIA
- Kliknij i kup pieprz grubo mielony CYKORIA