To propozycja zwłaszcza dla wszystkich, którzy uwielbiają panierki w różnych postaciach. Przygotowane w ten sposób kwiaty dyni są niezwykle pyszne, aromatyczne i bardzo chrupiące. Mniam, mniam !
Składniki dla 2 osób:
- 10 kwiatów dyni (lub cukinii)
- duża kulka białej mozzarelli w zalewie
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego CYKORIA
- Szczypta czerwonej papryki ostrej CYKORIA
Składniki na ciasto:
- 0,5 szklanki lodowatej wody
- 0,5 szklanki mąki
- 1 żółtko
- Szczypta soli
Dodatkowo: olej do smażenia
Przygotowanie.
- Mąkę mieszamy z wodą, żółtkiem i solą i wkładamy na chwilę do zamrażarki.
- W tym czasie kwiaty dyni (lub cukinii) myjemy, odcinamy z nich pręciki i osuszamy na ręczniku papierowym.
- Do środka każdego kwiatu wkładamy kawałek mozzarelli a następnie szczyptę soli, pieprzu i papryki.
- Płatki kwiatów zawijamy na górze a następnie maczamy w przygotowanym cieście i smażymy ok.1-2minut z każdej strony w gorącym oleju, do uzyskania złotego koloru.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup pieprz grubo mielony CYKORIA
- Kliknij i kup papryka ostra CYKORIA
komentarzy 17
22 kwietnia 2017 o 21:44
o wow! Ale ciekawy przepis. Ciekawa jestem smaku. Jeszcze nigdy kwiatów nie jadłam
24 kwietnia 2017 o 08:39
Smakują świetnie, są bardzo delikatne, zwłaszcza z serowym nadzieniem 🙂
20 kwietnia 2017 o 21:35
Wygląda smakowicie. A przepis cudo <3
21 kwietnia 2017 o 09:52
Dziękujmy 🙂
20 kwietnia 2017 o 12:30
moje smaki! akurat dziś zapraszam znajomych, może wypróbujemy 🙂
20 kwietnia 2017 o 13:35
Super! Życzymy udanego przyjęcia 🙂
20 kwietnia 2017 o 10:32
Wrzesień-październik należy do kwiatów cukinii! Teraz poproszę szparagi 🙂
20 kwietnia 2017 o 10:47
Zgodnie z życzeniem 🙂
http://gotowaniejestproste.pl/salatka-z-truskawka-i-szparagami/
20 kwietnia 2017 o 11:03
mniam mniam 🙂 🙂 🙂
Już tęsknię za truskawkami… lecę po szparagi!
20 kwietnia 2017 o 11:28
To miłego gotowania życzymy 🙂
20 kwietnia 2017 o 10:28
Jeszcze nigdy nie próbowałam kwiatów dyni ani cukinii. Muszę się za nimi rozejrzeć 🙂
20 kwietnia 2017 o 10:16
Przepis bardzo ciekawy, smaki muszą się idealnie łączyć, chętnie go wypróbuję.
20 kwietnia 2017 o 10:26
Zapraszamy do wspólnego gotowania! Zamiast kwiatów dyni, możesz dać do środka brokuły, podgotowaną marchewkę lub cukinię 🙂
20 kwietnia 2017 o 09:37
Ale super! Kiedyś sporo rzeczy robiłam w tempurze, czas wrócić do tego 🙂
20 kwietnia 2017 o 10:24
To fajna atrakcja, zwłaszcza dla dzieci, które w tempurze zjedzą nawet brokuły:)
19 kwietnia 2017 o 12:39
Przepis bardzo interesujący ale to nie moje smaki 🙂
19 kwietnia 2017 o 13:39
Zapraszamy po inne przepisy 🙂