Kasza jaglana z owocami to doskonały pomysł na pożywne i wartościowe śniadanie dla całej rodziny. Idealnie nadaje się także jako przekąska – można ją zapakować do słoiczka i wziąć do pracy lub szkoły. Aby oszczędzić czas, możemy przygotować od razu większą ilość! I następnego dnia podgrzać ją tylko w garnuszku! Spróbujcie sami!
W kaszy jaglanej istotne jest to, aby przelać ją przed gotowaniem wrzątkiem! Dzięki temu prostemu zabiegowi, kasza traci swój charakterystyczny zapach.
Składniki dla 2 osób:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika CYKORIA
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego CYKORIA
- 2 gruszki
- 2+1 łyżka masła klarowanego
- 4 łyżki cukru pudru CYKORIA
Przygotowanie.
- Kaszę jaglaną przelewamy wrzącą wodą na sitku o małych oczkach a następnie wsypujemy do garnka i zalewamy wodą 1cm powyżej powierzchni kaszy.
- Gotujemy 10 minut na małym ogniu a następnie zdejmujemy z gazu, dodajemy łyżkę masła oraz cukier wanilinowy i przykrywamy pokrywką tak, aby kasza napęczniała.
- W tym czasie gruszki kroimy w kosteczkę (ze skórką). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika a po wymieszaniu także gruszki.
- Całość podsmażamy, ciągle mieszając do momentu, aż gruszki zmiękną (ok. 3-4 minuty).
- Gorącą kaszę przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy gruszki i gorącą podajemy na stół. Smacznego!
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup cukier wanilinowy CYKORIA
- Kliknij i kup cukier puder CYKORIA
- Kliknij i kup przyprawa do piernika
komentarzy 8
28 sierpnia 2017 o 19:36
Pyszny, prosty i zdrowy podwieczorek!
30 sierpnia 2017 o 15:49
Albo śniadanie. Dla wszystkich, którzy lubią zacząć dzień na słodko 🙂
28 sierpnia 2017 o 11:31
Już teraz wiem, czemu mi nigdy kasza nie smakowała.. To pewnie przez to, że nie zalewałam jej przed gotowaniem.
28 sierpnia 2017 o 13:05
Najwyraźniej tak. Bo po zalaniu traci tę „goryczkę”.
28 sierpnia 2017 o 11:15
Uwielbiam gruszki a pomysl na kasze jaglana cenie niesamowicie , z przyjemnoscia przetestuje przepis 😀
28 sierpnia 2017 o 13:05
Zapraszamy!:)
28 sierpnia 2017 o 10:57
Proste i pyszne danie 🙂
28 sierpnia 2017 o 11:01
Tak, jaglanka to jeden z najszybszych posiłków. Do tego zdrowych, bo zawiera mnóstwo witamin i minerałów.