Nie możecie doczekać się truskawek? Jeśli tak, to mamy dla Was coś pysznego: mocno truskawkową kaszę jaglaną! 🙂 Do przygotowania w kilka minut!
Składniki:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- Szczypta soli
- 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek
- 2 szklanki mleka
- połowa, wydrążonej laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego CYKORIA
- 2 łyżki miodu
- Liście świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku a następnie gotujemy z mlekiem, solą i cukrem wanilinowym lub wanilią ok. 15 minut. Przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z gazu i odstawiamy, aby napęczniała. Truskawki myjemy, kilka zostawiamy do dekoracji, resztę blendujemy z kaszą na gładką masę. Jeśli używamy mrożonych truskawek, przed zblendowaniem zalewamy je wrzącą wodą, aby łatwiej było je zmiksować.
Tak przygotowaną kaszę przelewamy do miseczek, polewamy miodem i dekorujemy kawałkami owoców i miętą.
Smacznego!
komentarze 3
9 marca 2017 o 10:14
Brzmi przepysznie 🙂 ! Uwielbiam wszystko co truskawkowe <3
8 marca 2017 o 10:50
Robiłam bardzo podobna – tylko zwykle mleko zastąpiłem mlekiem migdałowym, zeby mój mały alergik mógł zjesc ☺☺
8 marca 2017 o 11:36
A masz fajny przepis na mleko migdałowe? 🙂