Jak zrobić omlet biszkoptowy?
08 poniedziałek Sie 2016
Dodany przez Redakcja w MENU ŚNIADANIOWE - wariacje z jajkami
Tagi
cykoria, gotowanie jest proste, jak zrobić omlet, jak zrobić omlet biszkoptowy, omlet biszkoptowy
Jest niesamowicie delikatny i pulchny – tak, jak prawdziwy, domowy biszkopt. Najlepiej komponuje się z owocami i innymi, słodkimi dodatkami. Błyskawicznie się go robi, nieco dłużej smaży. Bo w trakcie smażenie trzeba pilnować, aby się nie przypalił.
Składniki na 2 omlety:
- 6 jajek
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 szczypty soli
- Masło do smażenia
- Szczypta sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia CYKORIA
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na gęstą, puszystą masę.
- Dodajemy żółtka, mąkę, sól i sodę oczyszczoną/proszek do pieczenia.
- Całość delikatnie mieszamy.
- Połowę porcji wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy na średnim ogniu.
- Kiedy spód omletu będzie złocisty, przewracamy go na drugą stronę i odkładamy na talerzyk.
- Czynność powtarzamy.
Smacznego!
komentarzy 7
22 maja 2017 o 10:54
Uwielbiam omlety w każdej postaci!
22 maja 2017 o 22:05
My też je lubimy 🙂
22 maja 2017 o 10:43
Fajny pomysł na proste i smacznie śniadanko:]
22 maja 2017 o 22:05
Dziękujemy 🙂
20 maja 2017 o 09:39
Uwielbiam omlety pod każdą postacią: D
11 sierpnia 2016 o 12:20
Jeju, jaki on pyszny………..
11 sierpnia 2016 o 12:39
Jest niesamowity!Smakuje prawie jak pieczony biszkopt!