Tagi
gotowanie jest proste, jajko sadzone, jak zrobić jajko sadzone' jak usmażyć jajko, śniadanie'cykoria
Jajko sadzone to doskonała opcja na śniadanie. Można podać go z warzywami gotowanymi na parze lub sałatą i pomidorami. Fajnie smakują także na domowych tostach.
Jego usmażenie jest bardzo proste. Wystarczy tylko dopilnować, żeby ogień w palniku nie był zbyt duży, aby jajko się nie przypaliło. Poniżej krótka instrukcja i link do innych, jajecznych przysmaków
Składniki:
- 1-2 jajka
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1-2 łyżki masła
- Pieprz czarny mielony CYKORIA
- Sól do smaku
Przygotowanie
- Rozgrzewamy patelnię, topimy masło i delikatnie rozbijamy po jednym jajku. Jeśli nie mamy wprawy, możemy użyć do tego specjalnych foremek.
- Jajka smażymy na średnim ogniu ok. 2-3 minuty, pamiętając o tym, że zbyt duży ogień może spowodować przypalenie jajka od spodu i powstanie na powierzchni białka pęcherzyków powietrza.
- Gotowe jajka przekładamy na talerz, posypujemy pieprzem i szczypiorkiem oraz do smaku solą.
Smacznego!