Tagi
W pizzy najważniejsze jest ciasto. To od niego w dużej mierze zależy, czy pizza będzie udana. Jak go zrobić? Poniżej przepis, który możecie wykorzystać w dowolnej pizzy.
Składniki:
- 1 torebka drożdży suszonych instant CYKORIA
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 kg mąki
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
- ciepła woda
- 200g tartej mozzarelli
- dowolny sos pomidorowy lub przygotowany z naszego przepisu
- pieprz czarny CYKORIA
Przygotowanie.
- Zmieszaj w malakserze drożdże z cukrem, mąką, oliwą i solą. Dodaj tyle wody, aby masa była miękka i jednocześnie nie kleiła się do rąk. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody. Jeśli używasz mąki żytniej, zmieszaj ją z pszenną – pizza wyjdzie lepsza. Zwróć także uwagę na skład i jakość mąki – ze złej jakości mąki nie otrzymasz dobrej pizzy.
- Mieszaj ciasto kilka minut, żeby dobrze się napowietrzyło. Jeśli używasz drożdży świeżych – odstaw ciasto do wyrośnięcia w misce, w ciepłym miejscu na min. 20 minut. Czas ten możesz wydłużyć max. do 1h. Unikaj przeciągu – może sprawić, że ciasto opadnie i nie będzie tak puszyste. Aby mieć pewność, że z ciastem nic się nie stanie – przykryj miskę ściereczką.
- Po wyrośnięciu ciasta podziel je na części i rozwałkuj na grubość kilku mm, pamiętając o zawinięciu boków.
- Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, posyp pieprzem, nałóż ser i ulubione składniki.
- Rozgrzej piekarnik do temp 230 stopni, nastaw opcję 'pieczenia od dołu' i włóż do niego pizzę na ok. 10-15 minut. Nigdy nie wkładaj pizzy do zimnego piekarnika!
- Jeśli chcesz zamrozić pizzę, piecz ją trochę krócej i włóż ją do zamrażarki dopiero, jak wystygnie.
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup drożdże instant CYKORIA
- Kliknij i kup pieprz mielony CYKORIA
komentarze 3
9 lutego 2017 o 15:03
U mnie dzisiaj na obiad właśnie pizza. Ja zawsze dodaję wszystko na oko i nie chwaląc się wszystkim bardzo smakuję. Pieczesz na kamieniu do pizzy czy zwykłej blaszce?
9 lutego 2017 o 15:57
Nasze pizze są pieczone na blaszce, w piekarniku 🙂
18 lipca 2016 o 19:39
Po latach eksperymentów z pieczeniem pizzy odkryłem, ze kluczem do sukcesu jest odpowiednia temperatura pieczenia czyli te 230 stopni.