Jajko na miękko to idealna propozycja dla zabieganych. Jak go przygotować, żeby miało odpowiednią konsystencję?
Zagotuj odpowiednią ilość wody w rondelku tak, aby w całości zakrywała jajka. Kiedy woda zacznie wrzeć, włóż do niej jajka np. przy pomocy łyżki. Jajka na miękko gotuj 3,5 minuty (max. 4 minuty), jajka na twardo nawet 8-9 minut. Po określonym czasie wyjmij jajka z wody, używając łyżki.
Smacznego!
komentarze 2
29 maja 2017 o 10:24
Gotowanie jajek na miękko – niby prosta czynność a efekt niejednokrotnie sprawia nam rozczarowanie, gdy roztłukujemy jajko i okazuje się że jednak jest na twardo 😉
29 maja 2017 o 12:30
Ten moment, kiedy siadamy do stołu, a nasze jajko jest idealnie „na miękko”. Bezcenne 🙂 A tak niewiele potrzeba, żeby wyszło idealne 🙂