Błyskawiczny dżem truskawkowy z miętą
08 czwartek Cze 2017
Dodany przez Redakcja w DOMOWE PRZETWORY z Konfiturką
Sezon truskawkowy to fajny pretekst do zrobienia domowego dżemu. Można posmarować nim kromkę, przełożyć naleśniki lub zjeść prosto ze słoika.
Składniki:
- 1kg truskawek bez szypułek
- 0,33l szklanki wody
- 0,5 kg cukru
- 1 torebka Konfiturki marki CYKORIA
- Sok z 1 cytryny
- Świeże liście mięty z 2-3 gałązek
Przygotowanie
Obrywamy z gałązek listki mięty i myjemy je pod bieżącą wodą. Truskawki także myjemy a następnie kroimy w ćwiartki. Dodajemy wodę, cukier i miętę i gotujemy kilka minut. Wlewamy sok z cytryny, wsypujemy Konfiturkę i gotujemy 1-2 minuty, intensywnie mieszając. Przekładamy do wyparzonych i osuszonych ręcznikiem słoików i natychmiast szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy w razie potrzeby.
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup Konfiturka żelująca CYKORIA
komentarzy 16
10 czerwca 2017 o 10:06
Uwielbiam dżemy truskawkowe i wiśniowe. Takie domowej roboty są zdecydowanie najlepsze 😉
12 czerwca 2017 o 09:31
Fajne jest w nich także to, że możesz je przygotować w ciągu kilku minut 🙂
9 czerwca 2017 o 12:51
Truskawka z miętą? No patrzcie, a my jeszcze nie robiłyśmy takiej kompozycji 🙂
9 czerwca 2017 o 19:09
To zapraszamy do wspólnego gotowania
9 czerwca 2017 o 10:15
Uwielbiam truskawki w najprostszej, surowej postaci 🙂 Ciekawe połączenie z miętą, ale jak dla mnie za dużo cukru.
9 czerwca 2017 o 19:12
Zawsze możesz zmniejszyć jego ilość i dostosować go do swoich preferencji
8 czerwca 2017 o 22:24
Zajadam się teraz truskawkami ponad miarę! Sezon w pełni! Na kolejny rok chciałabym posadzić truskawki na balkonie 🙂 Ależ to bedzie szaleństwo!
9 czerwca 2017 o 09:07
Też mamy truskawki na balkonie, I poziomki 🙂 Ale jest ich stosunkowo mało, więc dżemu się z nich nie zrobi 🙂
8 czerwca 2017 o 21:01
Ale mi przez Ciebie teraz ślinka pociekła po brodzie! Coś mam dziwne przeczycie, że jutro powędruję po truskawki 😀
9 czerwca 2017 o 09:06
Spróbuj, spróbuj, ten dżemik jest pyszny 🙂
9 czerwca 2017 o 21:27
Na razie moje truskawki wylądowały… w winie…;) Jutro mam w planach jakieś truskawkowe ciacho! 🙂
12 czerwca 2017 o 09:30
Truskawkowe wino? To musi być pyszne!
8 czerwca 2017 o 11:45
Ha ha! Czy to przypadek, że dziś kupiłam 1,5 kg truskawek? Co prawda jeszcze nie wpadłam na to, kto je przeje, ale teraz widzę jakąś alternatywę, prócz owocaków na zimno. 🙂
Dzięki za przepis!
Ps: Bardzo lubię połączenie owoców z miętą.
8 czerwca 2017 o 12:41
To idealnie się złożyło! Z truskawek możesz też zrobić pyszną galaretkę 🙂 Jakby Ci zostało trochę owoców z robienia naszego dżemu:)
8 czerwca 2017 o 10:11
Nigdy nie robiłam dżemu truskawkowego z miętą, ale to chyba fajny pomysł, myślę, że po sesji się za to zabiorę, bo wyglądają świetnie! <3
8 czerwca 2017 o 12:40
Dzięki Nikola 🙂 Mięta fajnie ożywia truskawkę, przez co dżem nie jest taki nudny 🙂