Składniki
- 5 suszonych pomidorów w zalewie
- 75-100ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 100ml orzechów włoskich
- Kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej bazylii CYKORIA
- Kilka łyżek tartego parmezanu lub mozzarelli
- Sól do smaku
Przygotowanie
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy na mniej lub bardziej gładką masę. W razie potrzeby solimy do smaku. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę zimnej wody. Przechowujemy w lodówce w szklanym słoiku kilka dni.
komentarzy 13
1 lutego 2017 o 17:53
Zrobiłam z mniejszą ilością oliwy. Zamiast tego dolałam trochę wody. Może konsystencja na tym straciła i wygląd też, ale za to mniej kcal
2 lutego 2017 o 10:13
Niezły patent!
22 stycznia 2017 o 16:06
Prosto i smacznie! 🙂
20 stycznia 2017 o 12:28
Wygląda przepysznie! Lecę do sklepu po składniki! Dzięki za inspirację 🙂 Pozdrawiam!
19 stycznia 2017 o 14:23
Uwielbiam suszone pomidory! Na sama myśl o takim pesto z suszonych pomidorów ślinka ciekanie. )
Muszę kiedyś zrobić!
Pozdrawiam
19 stycznia 2017 o 14:00
Gdzie ja się uchowałam, że jeszcze nie jadłam? ;P Chyba czas nadrobić zaległości 🙂
19 stycznia 2017 o 13:57
No i już jest pomysł na obiad na dziś. Dziekuję ! 🙂
19 stycznia 2017 o 13:57
Super prosty przepis! Już zapisuję 🙂
19 stycznia 2017 o 13:54
uwielbiam pesto rosso!
19 stycznia 2017 o 13:34
Wspaniały przepis. Bardzo lubię pesto z pomidorów. 🙂
19 stycznia 2017 o 13:37
Cieszymy się, że Ci się podoba 🙂
19 stycznia 2017 o 13:31
Mam już przepis na dzisiejszy obiad! Uwielbiam pesto! 🙂
19 stycznia 2017 o 13:36
My też 🙂 Także dlatego, że robi się go w '5 minut' 🙂