Składniki na 200ml słoiczek:
- 1 szklanka truskawek
- 0,8 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy CYKORIA
- Sok z połówki cytryny
Uwaga! Zwiększ ilość składników, proporcjonalnie do preferowanej ilości konfitury.
Przygotowanie
Truskawki obieramy z szypułek, zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym. Odstawiamy na 2h, aby puściły sok a następnie dodajemy cytrynę, zagotowujemy, studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dna gotujemy na małym ogniu 1h, co jakiś czas mieszając a następnie ponownie odstawiamy na noc. Na następny dzień ponownie gotujemy 1h na wolnym ogniu i studzimy. Jeśli konsystencja konfitury jest dla nas za rzadka gotujemy ją jeszcze pół godziny. Jeśli konsystencja nam odpowiada, ponownie zagotowujemy konfiturę i przekładamy ją do wyparzonych i osuszonych słoików. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy do spiżarni lub do lodówki.
komentarzy 8
28 czerwca 2017 o 15:28
O cytrynie zawsze zapominam i wychodzą mi takie mało wyraziste.
28 czerwca 2017 o 18:16
Cytryna podkreśla smak, a także sprawia, że konfitura zachowuje odpowiedni kolor 🙂
26 czerwca 2017 o 12:18
I to już wszystko? Wow, zawsze byłam przekonana, że robienie konfitur to wiedza i umiejętności tylko dla wtajemniczonych. Ekstra, zapisuję przepis i jak tylko dorwę się do truskawek, to działam 🙂
27 czerwca 2017 o 10:15
Większość naszych przepisów jest błyskawiczna w przygotowaniu. Chcemy pokazać, że gotowanie może być naprawdę proste. Że, mając parę owoców w domu, możemy przygotować z nich pyszny posiłek. Bo do gotowania nie trzeba mieć specjalnych umiejętności. Bo gotować każdy może. Jeśli tylko chce 🙂
23 czerwca 2017 o 15:40
Szkoda, że truskawki takie drogie, bo na jednym małym słoiku to się nie skończy:-)Przepis fajny.
24 czerwca 2017 o 20:27
Dziękujemy ❤️
23 czerwca 2017 o 14:52
Dlaczego akurat 1 cukier wanilinowy CYKORIA?
24 czerwca 2017 o 20:28
Żeby było sporo aromatu wanilii ❤️