Tagi
ciasto na pierogi, cykoria, dobre ciasto na pierogi, gotowanie jest proste, jak zrobić pierogi, pierogi
Sekretem udanego ciasta na pierogi jest gorąca woda oraz masło, nadające mu niesamowity smak i kolor. Poniżej prosty przepis, który możecie wykorzystać zarówno do pierogów z kapustą, z mięsem i ruskich jak i do pierogów ze słodkim wypełnieniem. Ciasto jest w wersji bez jajek, więc nadaje się dla osób uczulonych na białko kurze.
Składniki:
- 700ml mąki pszennej
- 400ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki masła lub oliwy
Przygotowanie:
- Masło, mąkę oraz sól wkładamy do malaksera. Dodajemy tyle wrzątku, aby masa była w miarę miękka i nie lepiła się do rąk. Wodę najlepiej wlewać stopniowo, cały czas mieszając masę.
- Gotową masę studzimy a następnie rozwałkowujemy ją na grubość 5mm i wycinamy dowolny kształt pierogów np, szklanką, kieliszkiem lub nożem.
- Nakładamy farsz.
- Składamy pieroga na pół i zlepiamy boki.
- Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Zbyt szybkie gotowanie (na dużym ogniu) może spowodować, że pierogi się rozpadną.
- Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i dodajemy odrobinę tłuszczu a następnie mieszamy. Zapobiegnie to sklejeniu się pierogów.
komentarze 4
29 stycznia 2017 o 14:45
Najlepsze na świecie pierogi robi mój Tata – byłabym w stanie dać sobie rękę uciąć za nie 🙂
29 stycznia 2017 o 18:14
Fajnie mieć takiego Tatę!:)
29 stycznia 2017 o 13:15
Mam identyczny przepis. Jest swietny. A wiesz, ze z tego samego przepisu robie tez tortille? Tylko podsmazam na patelni.
29 stycznia 2017 o 13:29
Super! To może podrzucisz link w komentarzu?