Mocno czerwony, porządnie schłodzony i pełny witamin! Idealny na letnie upały!
Składniki dla 4-6 osób:
- 1 pęczek botwinki
- 3 szklanki domowego bulionu (przepis na jego przygotowanie znajdziecie tutaj) lub 3 szklanki wody i 2-3 łyżki Smakosza Extra z Natury CYKORIA
- 1 szklanka kefiru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki posiekanego, świeżego koperku lub suszu z koperku CYKORIA
- Sól do smaku
- 2-3 płaskie łyżeczki pieprzu mielonego CYKORIA
- 0,5 cytryny
Przygotowanie:
- Liście botwinki dokładnie myjemy, buraczki obieramy ze skóry.
- Całość drobno szatkujemy, zalewamy 2 szklankami bulionu lub wodą z kilkoma łyżeczkami Smakosza Extra
- Całość gotujemy z dodatkiem soku z cytryny ok.10 minut pod przykryciem a następnie blendujemy.
- Mąkę rozrabiamy w 1 szklance zimnej wody i wlewamy do zupy.
- Intensywnie mieszamy i zagotowujemy a następnie zostawiamy do ostudzenia.
- Kiedy zupa będzie chłodna, mieszamy ją z kefirem, koperkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru
Możliwe dodatki: ugotowane na twardo jajka, ziemniaki, kawałki rzodkiewek lub świeżego ogórka.
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup pieprz czarny mielony CYKORIA
- Kliknij i kup susz z liści kopru CYKORIA
- Kliknij i kup Smakosz Extra z Natury
komentarzy 13
14 czerwca 2017 o 12:32
Fajny przepis! Na pewno go wykorzystam na urlopie, gdy nie chcę tracić czasu w kuchni 🙂
15 czerwca 2017 o 10:01
To zapraszamy 🙂
14 czerwca 2017 o 10:38
Pieknie wygląda. Ostatnio byłam u mamy na chlodniku – robi najlepszy!
15 czerwca 2017 o 10:01
Nie ma jak u Mamy 🙂
14 czerwca 2017 o 09:49
Absolutnie uwielbiam chłodnik z botwinki! 🙂
14 czerwca 2017 o 09:44
Szybki i prosty sposób na zupę. Szkoda, że nie mogę jeść nabiału. Wygląda przepysznie 🙂
15 czerwca 2017 o 10:00
Bez dodatku kefiru chłodnik faktycznie traci na smaku.
13 czerwca 2017 o 23:20
Zastanawiam się nad przepisem na wegańską botwinkę, bo nabrałam smaka. Ostatnio w kółko jem barszcz i pomidorową, bo to najprostsze wegańskie zupy 🙂
15 czerwca 2017 o 10:00
Też lubimy pomidorową 🙂
13 czerwca 2017 o 10:09
Po pierwsze to zdjęcie przekonuje mnie to tego że powinnam zjeść laptop, a po drugie juz poważne – dzięki za szybki, efektowny przepis na to danie. Smak nadchodzącego lata!
13 czerwca 2017 o 10:14
Kasiu, życzymy smacznego 🙂
13 czerwca 2017 o 08:57
Dawno już nie jadłam chłodnika. Moje dzieci jakoś nie przepadają.
13 czerwca 2017 o 10:14
Bo dzieci chyba rzadko kiedy lubią chłodniki z warzyw. Może spróbuj zrobić im chłodnik owocowy np. z truskawek.