Pyszna gruszka i budyń śmietankowy. Super łatwy pomysł na szybki deser!
Składniki na budyń dla 2 osób:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego CYKORIA
- 2 łyżki cukru
- 0,5 l mleka
- 1 łyżka masła
Składniki na gruszkę:
- 1 duża gruszka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika CYKORIA
- 1 łyżka cukru wanilinowego CYKORIA
Przygotowanie.
- Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy jest już gotowy, dodajemy masło, mieszamy i gotową masę przelewamy do miseczek.
- Gruszkę kroimy na 2 połówki, wydrążamy gniazda nasienne a następnie każdą połówkę nadkrawamy nożem, nie dochodząc do końców tak, aby nadal tworzyły jedną całość.
- Na patelni topimy masło, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz przyprawę do piernika. Do mieszanki wkładamy kawałki gruszek (skórką na dół) i podsmażamy je przez 2-3 minuty. Obracamy na chwilę na boki i jeszcze gorącą wykładamy na budyń.
- Deser polewamy karmelem z patelni. Smacznego!