Tagi
cykoria, gotowanie jest proste, pieprz, prosty sos, sos do mięs, sos do pieczeni, sos do warzyw, sos grzybowy, sos na ciepło
Taki sos to fajny dodatek nie tylko do mięs, ale także gotowanych na parze warzyw oraz makaronu. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych niesamowitych zdolności. Sos można przygotować w większej ilości i przechowywać 1-2dni w lodówce, co pozwoli zaoszczędzić czas.
Do jego przygotowania użyliśmy domowy bulion. Jeśli go nie macie, użyjcie zwykłej wody i naszej nowej przyprawy – Smakosza Naturalnego, który zawiera wyłącznie naturalne warzywa, przyprawy i zioła i który podkreśli smak każdej potrawy.
Składniki dla 2-4 osób:
- 1 mała cebula
- 15 dag pieczarek lub innych grzybów
- 1 łyżka masła klarowanego
- Sól
- Pieprz CYKORIA
Dodatkowo:
- 1 kopiasta łyżka mąki
- 1 kopiasta łyżka masła
- 1,5 szklanki domowego bulionu lub 1,5 szklanki wody i 1-2 łyżki Smakosza Extra z Natury CYKORIA
- Sól do smaku
- Pieprz CYKORIA
Przygotowanie.
- Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę.
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista
- Dodajemy pieczarki.
- Całość dusimy na małym ogniu do momentu, aż pieczarki będą w miarę miękkie. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- W osobnym garnuszku robimy zasmażkę. Mąkę i masło mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, wlewamy bulion (lub wodę i Smakosza Naturalnego) i ponownie intensywnie mieszamy.
- Dodajemy grzyby z cebulką, całość gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Smacznego!
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup pieprz grubo mielony CYKORIA
- Kliknij i kup Smakosz Extra z Natury
komentarze 3
21 października 2016 o 16:01
Wykorzystam, przetestuję …..
17 października 2016 o 10:08
Obłędny smak! Czyli podsumowując można tak robić inne smaki sosów ? Z ta zasmażką?
17 października 2016 o 10:33
Dokładnie tak! Na bazie tego przepisu można robić różne sosy. Kluczem do sukcesu jest dobór odpowiednich przypraw.