Składniki
- 4 szklanki domowego bulionu lub 3 łyżki Smakosza Extra z Natury CYKORIA + 4 szklanki wody
- 5 szt dużych marchewek lub 10 mniejszych
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- Sól do smaku
- 1 łyżeczka imbiru mielonego CYKORIA
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego CYKORIA
- 1 duża cebula + 2 pory (biała część) + 2 łyżki masła
Przygotowanie
Cebule obieramy i kroimy razem z porem w talarki a następnie dusimy na maśle do miękkości. Marchew obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do gorącego bulionu lub wody z dodatkiem Smakosza Extra. Kiedy marchew będzie odpowiednio miękka (al. dente) blendujemy ją z kaszą jaglaną. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.
Całość doprawiamy do smaku imbirem, pieprzem i solą. Podajemy z grzankami, dekorujemy natką pietruszki i czarnuszką.
Smacznego!
komentarzy 12
16 stycznia 2017 o 12:27
Nie przepadam za zupą marchewkową, ale ta wygląda tak, że bym zjadła 🙂
16 stycznia 2017 o 12:42
No to smacznego 🙂
16 stycznia 2017 o 11:59
Jakoś nie pomyślałam, że mogłabym zrobić zupę marchewkową :O Muszę nadrobić ten błąd, bo marchewkę uwielbiam w każdej postaci 😉
16 stycznia 2017 o 12:00
Marchewka jest pyszna. I daje tyle możliwości 🙂
16 stycznia 2017 o 11:59
Robię bardzo podobną, tylko używam świeżego imbiru, doskonale rozgrzewa 🙂
16 stycznia 2017 o 12:00
Świeży też jest super!
12 stycznia 2017 o 18:59
Jak już widzę w przepisie kaszę jaglaną, to mogę jeść w ciemno 😉
13 stycznia 2017 o 10:52
My też ją lubimy:)
12 stycznia 2017 o 14:48
dzisiaj spróbuję, o zupie marchewkowej tyle razy już słyszałam, a połączenie z imbirem i kaszą jaglaną brzmi smacznie
13 stycznia 2017 o 10:52
Super! Napisz, jak Ci smakowała:)
12 stycznia 2017 o 13:36
Chyba wypróbuję! 🙂
12 stycznia 2017 o 14:41
Koniecznie napisz, czy Ci smakowała:)