Kwaśna, aromatyczna i mocno ogórkowa. Z dodatkiem pysznych, gotowanych ziemniaczków. To kolejna zupa, przygotowana na bazie domowego bulionu (przepis na jego przygotowanie znajdziecie tutaj.). Jeśli nie macie bulionu, możecie wykorzystać naszą najnowszą przyprawę Smakosz Extra z Natury, która zawiera w sobie mnóstwo naturalnych, suszonych warzyw, przypraw oraz ziół.

C - zupa ogórkowa

 

Składniki:

  • 1 l domowego bulionu lub 1l wody + 2-3 łyżki Smakosza Extra z Natury CYKORIA
  • 4 liście laurowe Cykoria
  • 5 ziarenek ziela angielskiego Cykoria
  • Sól
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 4 kwaszone ogórki
  • 2 duże marchwie
  • 1l wody z ogórków
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki posiekanego, świeżego koperku lub suszu z kopru Cykoria
  • pieprz mielony Cykoria

Przygotowanie.

1. Ogórki trzemy na tarce i przesmażamy na patelni z masłem.
2. Do garnka wlewamy bulion i wodę z ogórków, dodajemy smażone ogórki, startą na tarce marchew oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
3. Całość zagotowujemy.
4. Wrzucamy liść laurowy i  ziele angielskie.
5. Gotujemy pod przykryciem ok. 25minut na średnim ogniu.
6. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz koperek.

Smacznego!

Chcesz kupić nasze produkty?

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz