Niesamowity smak nadają jej smażone pory i cebula a także nasz domowy bulion. To dzięki nim dynia zyskuje niesamowity smak. Poniżej prosty przepis na zupę dyniową z dodatkiem gotowanych ziemniaków i dyni.
Składniki dla 4 osób:
- połówka małej dyni
- 1l bulionu domowego (przepis na jego przygotowanie znajdziecie tutaj )
- 1 mały por
- 2 duże cebule
- Olej lub masło klarowane
- pieprz CYKORIA do smaku
- gałka muszkatołowa CYKORIA
- sól, pieprz grubo mielony CYKORIA
- garść pestek z dyni, kilka listków bazylii lub natki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy a następnie kroimy ją, razem z porem w talarki. Warzywa podsmażamy na patelni z masłem do momentu, aż pory będą miękkie.
- W tym czasie obieramy dynię i ziemniaki ze skóry a następnie kroimy w kosteczkę. Warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem ok. 20-25 minut.
- Do malaksera przekładamy zawartość obu garnków i miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy dwoma szczyptami gałki muszkatołowej oraz pieprzem.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy więcej wody, jeśli jest zbyt rzadka, gotujemy krem na wolnym ogniu, aby się zredukowała. - Gorącą zupę podajemy w miseczkach. Dekorujemy pestkami dyni oraz listkami bazylii lub natką pietruszki.
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup pieprz czarny mielony CYKORIA
- Kliknij i kup gałka muszkatołowa CYKORIA
- Kliknij i kup pieprz grubo mielony CYKORIA
Komentarze: 1
20 lipca 2016 o 11:04
Uwielbiam 🙂 najlepsza zupa, najlepsza na chłodne wieczory.