Podstawą tej zupy są brokuły, tarty ser oraz nasze przyprawy, które idealnie zastępują domowy bulion. Aby przygotować brokułową, potrzebujesz zaledwie 15 minut! Możesz ugotować jej więcej i nadmiar schować do lodówki. Albo zamrozić na 'czarną godzinę'.
Składniki:
- Paczka mrożonych brokułów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 liście laurowe Cykoria
- 4 kulki ziela angielskiego Cykoria
- 3 łyżki tymianku Cykoria
- Sól
- Pieprz mielony czarny Cykoria
- 2 łyżki masła
- 100dag tartej mozarelli
Przygotowanie.
- Brokuły skrapiamy cytryną, wrzucamy do wrzątku i gotujemy z wszystkimi przyprawami i solą przez ok. 10 minut na średnim gazie.
- Pod koniec gotowania dodajemy masło, wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie a następnie całość blendujemy.
- Dodajemy żółty ser, doprawiamy do smaku pieprzem.
- Podajemy z makaronem lub grzankami.
- Ozdabiamy listkami świeżego tymianku.
komentarze 2
20 lipca 2017 o 07:23
Uwielbiam zupę brokułową! Zresztą, brokuły w każdej postaci bardzo lubię 😉
20 lipca 2017 o 22:29
To tak, jak my