Świąteczne ciasto z burakami? A dlaczego nie? Jest pyszne, zdrowe, z mocnym, czekoladowym akcentem! I proste w przygotowaniu!
Składniki:
- 250 ml zblendowanych, pieczonych buraków (przepis znajdziesz tutaj)
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 2 kopiaste łyżki marmolady śliwkowej lub porzeczkowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia CYKORIA
- 1 opakowanie cukru wanilinowego CYKORIA
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika CYKORIA
- 250-300 ml mąki pszennej
- 150ml mleka krowiego lub sojowego/ryżowego/wody
- 150ml masła klarowanego
Dodatkowo: 1 opakowanie polewy CYKORIA o smaku czekoladowym lub 1 tabliczka mlecznej czekolady
Przygotowanie
Wszystkie składniki mieszamy w malakserze. Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia a następnie wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut (175stopni). Po tym czasie, ciasto zostawiamy w wyłączonym już piekarniku na ok. 20 minut a następnie dekorujemy polewą, przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Całość wkładamy do lodówki na 24h. Wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!
Komentarze: 1
6 stycznia 2017 o 17:42
Dałam trochę mniej buraków i jeszcze połówkę czekolady. Pycha!