Pyszna, zdrowa, pełna witamin. Cudownie smakuje z kozim serem, parmezanem lub mozarellą.

Kluczem do przygotowania tej sałatki jest odpowiednie przygotowanie szparagów. Aby wyszły idealne, należy przełamać je na 2/3 wysokości, odrywając w ten sposób zdrewniałe łodygi. Jeśli tego nie zrobimy – warzywa będą twarde i niejadalne.

CYKORIA - sałatka z truskawką i szparagami

Składniki dla 2-4 osób:

  • 1 pęczek młodego szpinaku
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 40 dag truskawek
  • 100 dag sera np. mozarella
  • Pieprz czarny mielony CYKORIA
  • Sól
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie.

  • Szpinak kilkakrotnie płuczemy w wodzie, aby pozbyć się piasku a następnie odsączamy i wykładamy na talerze.
  • Szparagi odłamujemy na 2/3 wysokości, aby pozbyć się zdrewniałych części i gotujemy ok.10 minut w osolonej wodzie a następnie przelewamy je lodowatą wodą i wykładamy na szpinak.
  • Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek, kroimy w połówki i dekorujemy nimi talerze.
  • Całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy startym na tarce serem. Zamiast mozarelli możemy użyć (w mniejszej ilości) parmezanu, gorgonzoli lub twardego sera koziego.

Chcesz kupić nasze produkty?

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz