Tagi
cykoria, gotowanie jest proste, pieprz, sałatka, sałatka z truskawkami i szparagami, szparagi, szpinak, truskawki
Pyszna, zdrowa, pełna witamin. Cudownie smakuje z kozim serem, parmezanem lub mozarellą.
Kluczem do przygotowania tej sałatki jest odpowiednie przygotowanie szparagów. Aby wyszły idealne, należy przełamać je na 2/3 wysokości, odrywając w ten sposób zdrewniałe łodygi. Jeśli tego nie zrobimy – warzywa będą twarde i niejadalne.
Składniki dla 2-4 osób:
- 1 pęczek młodego szpinaku
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 40 dag truskawek
- 100 dag sera np. mozarella
- Pieprz czarny mielony CYKORIA
- Sól
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie.
- Szpinak kilkakrotnie płuczemy w wodzie, aby pozbyć się piasku a następnie odsączamy i wykładamy na talerze.
- Szparagi odłamujemy na 2/3 wysokości, aby pozbyć się zdrewniałych części i gotujemy ok.10 minut w osolonej wodzie a następnie przelewamy je lodowatą wodą i wykładamy na szpinak.
- Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek, kroimy w połówki i dekorujemy nimi talerze.
- Całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy startym na tarce serem. Zamiast mozarelli możemy użyć (w mniejszej ilości) parmezanu, gorgonzoli lub twardego sera koziego.
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup pieprz mielony CYKORIA