Nie macie pomysłu na to, co zrobić z cukinią? Spróbujcie naszego przepisu na pyszne placuszki! Ich smak pokochają także dzieci! A to za sprawą koperku, który sprawia, że mdła cukinia nabiera smaku.
Składniki dla 2-4 osób
- 1 duża cukinii
- 1 duża marchewka
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego CYKORIA
- 1 łyżka lubczyku CYKORIA
- 4 łyżki świeżego koperku lub suszu z koperku CYKORIA
- 1 łyżeczka soli (lub więcej, jak ktoś lubi)
- 1 jajko
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki masła klarowanego lub oleju
Przygotowanie
- Cukinię obieramy, przecinamy na pół i odkrawamy miękką część z pestkami (w przypadku młodej cukinii nie musimy tego robić).
- Marchewką obieramy ze skóry a następnie, razem z cukinią trzemy na tarce na małych oczkach.
- Warzywa przekładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru wody.
- W tym czasie obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę cebulę.
- Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Z mieszanki formujemy placuszki o grubości 1cm, które następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię (teflonową, bez tłuszczu!).
- Smażymy na średnim ogniu przez ok. 15 minut a następnie dodajemy masło i po minucie przewracamy na drugą stronę, smażąc jeszcze 5-10 minut. Smacznego!
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup lubczyk CYKORIA
- Kliknij i kup pieprz grubo mielony CYKORIA
- Kliknij i kup susz z kopru CYKORIA
komentarze 4
21 października 2016 o 16:02
Niezłe!
22 października 2016 o 14:41
A dziękujemy!
17 października 2016 o 10:11
Kolejny fajny przepis z warzywami!
22 października 2016 o 14:42
🙂