Masz nadmiar gotowanego mięsa z zupy? Wykorzystaj go i zrób pyszne, domowe pierogi!
Składniki na ciasto:
- 700ml mąki pszennej
- 400ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
Składniki na farsz:
- 30 dag gotowanego mięsa
- 2 duże cebule
- 3 łyżki majeranku CYKORIA
- 2 łyżki bułki tartej
- Sól
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego CYKORIA
Dodatkowo: 100g boczku
Przygotowanie farszu
- Cebulę obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na patelni do momentu, aż będzie szklista.
- Mięso mielimy w blenderze tak, aby jego kawałki były wyczuwalne.
- Dodajemy cebulę, mielimy kilka sekund i przekładamy do miski.
- Dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz oraz majeranek. Mieszamy łyżką i odstawiamy.
- Boczek kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu a następnie zmniejszamy ogień do minimum, aby nie wystygł.
- Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki mieszamy w malakserze.
- Odrywamy kawałek, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm.
- Przy pomocy szklanki odciskamy kształt koła, na środek wkładamy farsz, boki łączymy i zaciskamy palcem.
- Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy 2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
- Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania się składników.
- Gotowe pierogi podajemy z podsmażonym boczkiem.
Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj.
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup pieprz czarny mielony CYKORIA
- Kliknij i kup majeranek majeranek CYKORIA
komentarze 2
25 listopada 2016 o 09:07
Fajny pomysł na wykorzystanie nadmiaru mięsa!
25 listopada 2016 o 09:54
Dziękujemy!