Delikatna, z dużą ilością ziół, niezwykle aromatyczna. Nie jest tania, ale często można upolować ją w dobrej cenie w sieciówkach. Jej obłędny smak uzyskuje się dzięki dodatkowi majeranku. Można ją podać z zapiekanymi ziemniaczkami i gotowanymi lub duszonymi warzywami.
Składniki:
- 1 perliczka
- 2 jabłka ze skórką np. szare renety
- Duża garść majeranku CYKORIA
- 1-2 łyżki kminku CYKORIA
- 2 łyżki tymianku CYKORIA
- 1 łyżeczka pieprzu CYKORIA
- Sól
- 1 łyżka bazylii CYKORIA
- 4-5 młodych marchewek
- 4-5 młodych pietruszek
Przygotowanie.
- Jabłka ze skórką kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne a następnie łączymy z majerankiem i wypełniamy tą mieszanką perliczkę. Resztą przypraw nacieramy mięso z zewnątrz.
- Marchewki i pietruszki obieramy i solimy.
- Mięso wkładamy razem z warzywami do zamkniętego naczynia żaroodpornego
- Pieczemy ok. 1,5h – 2h w temp. 180-200 stopni, podlewając mięso co 20 minut powstałym sosem. W razie potrzeby dodajemy trochę wody.Smacznego!
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup tymianek CYKORIA
- Kliknij i kup bazylia CYKORIA
- Kliknij i kup pieprz grubo mielony CYKORIA
- Kliknij i kup majeranek majeranek CYKORIA
- Kliknij i kup kminek CYKORIA
komentarze 2
29 czerwca 2017 o 00:37
Jeszcze nigdy nie jadłam perliczki…
Muszę wreszcie to zmienić 🙂
29 czerwca 2017 o 11:38
Ma bardzo delikatne mięso – polecamy 🙂