Ulubione daktyle a do tego świeże owoce. Takie, jakie lubisz najbardziej!

Omlet francuski

Składniki dla 2 osób:

  • 6 jajek
  • 2-3 łyżki mleka
  • Sól
  • Masło do smażenia
  • 2 duże kiwi
  • Owoce goji, migdały, rodzynki CYKORIA etc.

Przygotowanie

  • Jajka rozbełtujemy w misce z mlekiem i solą. Na rozgrzaną patelnię z masłem wylewamy połowę masy i smażymy, podważając w trakcie smażenie drewnianą szpatułką spód omletu.
  • Kiedy omlet będzie ścięty, przewracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę, jednak nie za długo tak, aby jego środek był wilgotny.
  • Gotowe omlety wykładamy na talerze i dekorujemy obranym i pokrojonym kiwi oraz ulubionymi bakaliami. Całość możemy dodatkowo polać syropem klonowym lub miodem.

Smacznego!

Zapisz

Zapisz