Omlet biszkoptowy z kaszą jaglaną, pomidorami i jarmużem
23 środa Mar 2016
Dodany przez Redakcja w ŚNIADANIA
Tagi
Omlet na szybko a do tego pożywna kasza, jarmuż i pomidory. Samo zdrowie!
Składniki na 2 omlety:
- 6 jajek
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 szczypty soli
- 2 łyżeczki masła do smażenia
- Szczypta sody oczyszczonej CYKORIA
Składniki nadzienia:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej + 1 łyżka masła
- 2 duże liście jarmużu
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki sosu pomidorowego
- Sól
- Pieprz czarny CYKORIA
- 1 ząbek czosnku lub 0,5 łyżeczki suszonego czosnku CYKORIA
- 4 łyżki tartego parmezanu lub innego sera
Przygotowujemy kaszę jaglaną.
- Kaszę przelewamy wrzątkiem na sitku a następnie zalewamy wodą 2cm powyżej poziomu ziaren i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy masło i przykrywamy pokrywką, żeby kasza napęczniała.
Przygotowujemy jarmuż.
- Listki jarmużu odrywamy, usuwając białe, łykowate części.
- Małe kawałki warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy do momentu, aż będę odpowiednio miękkie (ok.5 minut).
- Dodajemy sos pomidorowy, drobno pokrojony czosnek a następnie całość dusimy ok. 1-2 minuty.
- Dodajemy kaszę, ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy omlety.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na gęstą, puszystą masę.
- Dodajemy żółtka, mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Całość delikatnie mieszamy.
- Połowę porcji wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy na średnim ogniu.
- Kiedy spód omletu będzie złocisty, przewracamy go na drugą stronę i odkładamy na talerzyk.
- Czynność powtarzamy.
Gotową kaszę wykładamy na gorące omlety i od razu podajemy na stół.
Smacznego!