Tagi
biszkoptowy omlet, co dodać do omletu, cykoria, gotowanie jest proste, jak zrobić biszkoptowy omlet, jak zrobić omlet
Jogurt naturalny a do tego ulubiona marmolada. Pysznie, zdrowo i szybko!
Składniki na 2 omlety:
- 6 jajek
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 szczypty soli
- Masło do smażenia
- Szczypta sody oczyszczonej CYKORIA
- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub śmietany
- 2 łyżki dowolnej marmolady np. wiśniowej, truskawkowej
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na gęstą, puszystą masę.
- Dodajemy żółtka, mąkę, sól i sodę oczyszczoną.
- Całość delikatnie mieszamy.
- Połowę porcji wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy na średnim ogniu.
- Kiedy spód omletu będzie złocisty, przewracamy go na drugą stronę i odkładamy na talerzyk.
- Czynność powtarzamy.
- Gotowe omlety wykładamy na talerze. Polewamy jogurtem, ozdabiamy kleksami z marmolady.
Smacznego!