Czasy świetności ogórków konserwowych przypadły na czasy PRL-u, kiedy razem z konserwowaną papryką i pieczarkami były obowiązkowym dodatkiem imieninowego menu. Dzisiaj nie są już tak popularne a to głównie za sprawą octu, który, jak wiadomo – nie każdemu służy. Są jednak potrawy, którym ogórki konserwowe nadają ten szczególny, charakterystyczny smak i niczym nie można ich zastąpić. Piszemy oczywiście o hamburgerach, hot dogach i innych fast foodowych przysmakach, w których konserwowane warzywa doskonale smakują.
Jeśli robicie w domu czasami hamburgery, zróbcie sobie domową wersję konserwowych ogórków, oczywiście z naszą przyprawą 🙂 Ich przygotowanie jest bardzo proste: wystarczy wsypać przyprawę do słoika, dodać ogórki, ocet, wodę, sól, odrobinę cukru i całość zapasteryzować w słoiku. Po ok. 2-3 tygodniach ogórki powinny być gotowe. Smacznego!
Składniki na 6 słojów:
- 4kg średniej wielkości ogórków gruntowych
- 1 opakowanie przyprawy do konserwowania ogórków CYKORIA
- 2 l wody
- 2l octu
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki soli
Przygotowanie.
- Na dno każdego słoika wsypujemy 1 łyżkę przyprawy do konserwowania ogórków a następnie układamy dość ciasno umyte ogórki.
- Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet i wodę, dodajemy cukier i sól, mieszamy i zagotowujemy.
- Gorącą mieszanką zalewamy ogórki tak, aby całkowicie znalazły się pod wodą.
- Słoiki szczelnie zakręcamy i układamy partiami w dużym garnku, zostawiając odrobinę pustej przestrzeni między nimi.
- Dno naczynia, w którym będziemy pasteryzować słoiki wykładamy lnianą ściereczką, aby zapobiec ewentualnemu pęknięciu słoików.
- Ogórki gotujemy na małym ogniu ok.3-4 minuty od momentu zagotowania wody.
- Po tym czasie wyjmujemy je z pomocą rękawicy kuchennej z wody i kładziemy do góry dnem na ściereczce, zostawiając do ostudzenia.
komentarzy 8
17 sierpnia 2017 o 09:03
Mnie konserwowe w ubiegłym roku nie wyszły. Kiszone są moim hitem i przy nich, póki co, pozostanę.
17 sierpnia 2017 o 14:52
I tak trzymaj 🙂
16 sierpnia 2017 o 10:26
Wyglądają przepysznie <3
16 sierpnia 2017 o 12:33
Dziękujemy 🙂
16 sierpnia 2017 o 09:08
Uwielbiam ogórki pod każdą postacią, więc pewnie wykorzystam i ten przepis 🙂
16 sierpnia 2017 o 12:33
Zapraszamy 🙂
16 sierpnia 2017 o 08:59
Tak jak wspomnieliście, ogórki głównie kojarzą mi się z dawnymi czasami 😉 Sama ich nie robię i nie jadam 🙂
16 sierpnia 2017 o 12:35
My też mieliśmy ich przesyt, ale teraz wróciły do naszej kuchni. Zdecydowanie więcej używamy kiszonych, jednak te konserwowe super nadają się do domowych hamburgerów, sałatek i innych pyszności. Zawsze to coś innego, prawda? 🙂 Warto urozmaicać swoją dietę.