Typowo góralska zupa, mocno kwaśna i pożywna. Przygotowana na bazie domowego bulionu. Przepis na jego przygotowanie znajdziecie tutaj.

CYKORIA-kwaśnica

 

Składniki:

  • 1l bulionu
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 3 cebule
  • 10cm kawałek boczku wędzonego
  • 2 łyżki masła
  • 3 duże ziemniaki
  • 4 liście laurowe Cykoria
  • 5 kuleczek ziela angielskiego Cykoria
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego Cykoria
  • 3 łyżki kminku Cykoria
  • sól

Przygotowanie.

  • Wlewamy bulion do garnka, dodajemy kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie, kminek i gotujemy.
  • W tym czasie cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na maśle i szklistą, wrzucamy do kapusty.
  • Boczek kroimy w kosteczkę, także podsmażamy, jednak bez dodatku tłuszczu a następnie dodajemy do garnka.
  • Całość gotujemy do miękkości kapusty (ok.1h). 20 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
  • Doprawiamy solą, pieprzem.
  • Podajemy z pajdą chleba.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz