Typowo góralska zupa, mocno kwaśna i pożywna. Przygotowana na bazie domowego bulionu. Przepis na jego przygotowanie znajdziecie tutaj.
Składniki:
- 1l bulionu
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 3 cebule
- 10cm kawałek boczku wędzonego
- 2 łyżki masła
- 3 duże ziemniaki
- 4 liście laurowe Cykoria
- 5 kuleczek ziela angielskiego Cykoria
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego Cykoria
- 3 łyżki kminku Cykoria
- sól
Przygotowanie.
- Wlewamy bulion do garnka, dodajemy kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie, kminek i gotujemy.
- W tym czasie cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na maśle i szklistą, wrzucamy do kapusty.
- Boczek kroimy w kosteczkę, także podsmażamy, jednak bez dodatku tłuszczu a następnie dodajemy do garnka.
- Całość gotujemy do miękkości kapusty (ok.1h). 20 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
- Doprawiamy solą, pieprzem.
- Podajemy z pajdą chleba.