Lubicie jarmuż i czosnek? Jeśli tak, zapraszamy do wspólnego gotowania! Dzisiaj mamy dla Was coś specjalnego: kaszę jaglaną z jarmużem, czosnkiem i sosem pomidorowym! Smacznego!
Składniki dla 2 osób:
- ½ szklanki kaszy jaglanej + 1 łyżka masła klarowanego
- 2 duże liście jarmużu
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki sosu pomidorowego
- Sól
- Pieprz czarny CYKORIA
- 1 ząbek czosnku lub ½ łyżeczki suszonego czosnku CYKORIA
- 4 łyżki tartego parmezanu lub innego sera
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem a następnie zalewamy wodą 2cm powyżej kaszy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy masło i przykrywamy pokrywką, żeby kasza napęczniała.
Przygotowujemy jarmuż. Listki jarmużu odrywamy, usuwając białe, łykowate części. Małe kawałki warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy do momentu, aż będę odpowiednio miękkie (ok.5 minut). Dodajemy sos pomidorowy, drobno pokrojony czosnek a następnie całość dusimy ok. 1-2 minuty. Dodajemy kaszę, ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego!
komentarzy 12
29 marca 2017 o 14:41
Takiej wersji jarmużu jeszcze nie próbowałam!
30 marca 2017 o 01:13
Polecamy, smakuje rewelacyjnie! 🙂
29 marca 2017 o 12:59
Próbowałam już kaszy jaglanej na słodko i niestety nie przypadła mi do gustu. Chyba dam jej jednak drugą szansę. Jarmuż, czosnek i sos pomidorowy – to musi być pyszne. Doceniam też, że nie ma dużej liczby składników i pracy przy tym daniu, bo jestem kuchennym leniem 🙂 Pozdrawiam!
29 marca 2017 o 13:17
To danie jest dla zabieganych właśnie. Kasza gotuje się sama, przygotowanie reszty zajmuje mało czasu 🙂 Smacznego! 🙂
29 marca 2017 o 12:58
Ostatnio powróciłem do jedzenia kaszy jaglanej. Nigdy nie przepadałem za jej smakiem, ale się nawracam 🙂
ten przepis jest całkiem fajny i pewnie go niedługo wykorzystam
29 marca 2017 o 13:16
To danie ze specjalną dedykacją, wymyślone dla mężczyzny, który zażyczył sobie kaszę „nie na słodko”. Cieszymy się, że spodobało się także Tobie 🙂
14 marca 2017 o 20:49
Fajne, kolorowe i zdrowe danie. Takie są najlepsze 🙂
15 marca 2017 o 10:15
🙂
13 marca 2017 o 19:34
Ale wygląda! Takie proste przepisy są najlepsze, zawsze mam kilka pod ręką – ten zapisuję!
13 marca 2017 o 21:24
Fajnie, że Ci się spodobał:)
13 marca 2017 o 19:25
Muszę zapamiętać, bo taki pomysł na kaszę chyba by nam zasmakował.
13 marca 2017 o 21:24
W tej postaci kasza jest przepyszna 😉