Tagi
cykoria, gotowanie jest proste, kasza jaglana, kasza jaglana na słodko, przyprawa do piernika, śliwki z kaszą, zdrowe śniadanie
Dzisiaj proponujemy kolejną wersję kaszy jaglanej – tym razem z aromatyczną śliwką, której smak podkreśla przyprawa do piernika.
Składniki dla 2 osób:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika CYKORIA
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego CYKORIA
- 10 dużych śliwek
- 3 łyżki (2+1) masła klarowanego
Przygotowanie.
- Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzącą wodą na sitku o małych oczkach a następnie wsypujemy do garnka i zalewamy wodą 1 cm powyżej powierzchni kaszy.
- Gotujemy 10 minut na małym ogniu a następnie zdejmujemy z gazu, dodajemy łyżkę masła oraz cukier wanilinowy i przykrywamy pokrywką, aby kasza napęczniała.
- W tym czasie każdą śliwkę kroimy na dwie części i wyjmujemy pestki.
- Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy śliwki i podsmażamy do momentu, aż zmiękną (ok. 4-5minut). Dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy.
- Gorącą kaszę przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy śliwki i podajemy na stół lub wkładamy do słoiczka i zabieramy do pracy. Smacznego!
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup cukier wanilinowy CYKORIA
- Kliknij i kup przyprawę do piernika CYKORIA