Sosy na ciepło wspaniale podkreślają smak ryb, mięs oraz warzyw. Są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych. Dzieci z pewnością będą nimi zachwycone 🙂
Przygotowanie sosu na ciepło
- Jedną porcję masła (np. 1 łyżkę) podgrzej z tą samą ilością mąki (1 łyżką)
- Kiedy składniki się połączą, dolej 1-1,5 szklanki bulionu/mleka i mieszając, podgrzej całość
- Dodaj sól i ulubione składniki (czosnek lub koperek lub podsmażone grzyby, cebulę itp), dopraw pieprzem i innymi przyprawami
- Zmniejsz ogień i gotuj całość pod przykryciem kilka minut
Poniżej linki do sosu:
komentarzy 6
1 lutego 2017 o 17:50
Dla moich wnuków sos jest podstawą wszystkiego. Tylko wtedy jedzą brokuły czy marchew oraz rybę. Bez sosu – nasza kuchnia nie funkcjonuje;)
2 lutego 2017 o 10:15
Zgadzamy się – z sosem wszystko smakuje dzieciom lepiej!
27 stycznia 2017 o 22:28
Fajny przepis na szybki sos 🙂
26 stycznia 2017 o 15:33
Fajne porady 🙂
26 stycznia 2017 o 15:25
Dzięki 😀 przyda się <3
26 stycznia 2017 o 15:10
Przepis super, bardzo podobnie robię.