To prosty przepis na pyszny agrestowy dżem. Sok robi się sam – zupełnie przy okazji. Taki sok stanowi idealną bazę do przygotowania mrożonej lemoniady. Można go także dodać do zwykłej herbaty.
Składniki:
- 1kg agrestu
- 1kg cukru
- 2 łyżeczki cynamonu CYKORIA
- 4 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego CYKORIA
Przygotowanie.
- Agrest dokładnie myjemy, obrywamy ogonki, aby marmolada nie była gorzka a następnie blendujemy na gładką masę.
- Zmiksowane owoce przekładamy do garnka, dodajemy cukier a następnie gotujemy 10-15 minut.
- Całość przelewamy przez sitko umieszczone na garnku i zostawiamy na kilka godzin, aby pozbyć się nadmiaru soku.
- Po tym czasie sam sok ponownie zagotowujemy, mieszamy z 1 łyżeczką kwasku cytrynowego i przelewamy do butelek.
- Masę z sitka z 1/2 szklanką soku podgrzewamy w garnku, mieszamy z cynamonem oraz 1 łyżeczką kwasku cytrynowego i przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików.
- Pasteryzujemy lub przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup cynamon CYKORIA
- Kliknij i kup kwasek cytrynowy CYKORIA
komentarzy 12
27 lipca 2017 o 13:10
Uwielbiam dzem i jeszcze bardziej uwielbiam przepisy, ktore robią się same, tylko trochę na początek trzeba im pomoc. Pozdrawiam serdecznie Beata
27 lipca 2017 o 14:09
Dziękujemy Beatko :)My też stawiamy na minimalizm – bo po co się męczyć, jak wszystko można zrobić prościej? Prawda?
27 lipca 2017 o 12:49
mmm… Pychota! Agrest to dla mnie smak dzieciństwa. Bardzo dawno nie jadłam. Kiedyś u mnie się robiło taki agrest w zalewie do herbaty, ale może taki dżem to fajny pomysł i warto wrócić do agrestu. 🙂
27 lipca 2017 o 14:09
Agrest w zalewie? Fajny pomysł!A zdradzisz przepis?
27 lipca 2017 o 12:39
Hahaha, jak zobaczyłam w liście składników „cykorię”, to aż podskoczyłam z radości, że wreszcie znajdę sposób, by przemóc się i zacząć ją jeść 😉
Zdecydowanie wolę cynamon 😉
27 lipca 2017 o 14:11
Fakt cykoria jest dość gorzka w smaku i nie każdy ją lubi. Jeśli chcesz ją poznać, możesz zacząć od Cykorianki – naszej zbożowej kawy z jej dodatkiem. W niej cykoria smakuje dużo lepiej niż na surowo 🙂
27 lipca 2017 o 12:23
Hmm, dżemy tak szybko się robi ? Myślałam, że jest to bardziej złożony proces. Spróbuję w takim razie.
27 lipca 2017 o 14:12
A szybko. To marmolady wymagają więcej pracy 🙂
27 lipca 2017 o 12:13
Dżem agrestowy kojarzy mi się z dzieciństwem, cudownie 🙂
27 lipca 2017 o 14:12
Nam też 🙂
27 lipca 2017 o 11:09
Uwielbiam agrest i wszystkie prrzetwory które można z niego wykonać to smak mojego dzieciństwa
27 lipca 2017 o 14:12
Chyba każdy z nas zajadał się agrestem prosto z krzaczka. 🙂