Tagi
Dzisiaj mamy dla Was pyszny Devolay z brokułami. W wersji dla dzieci pokroiliśmy go na kawałki, podobnie jak brokuły. Obiad w tej formie dzieciom smakował najbardziej. Ciekawe, jak jest u Was? Czy Wasze dzieci lubią jeść warzywa w całości? Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami 🙂
Składniki dla 2 osób:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 plastry żółtego sera
- 2 kawałki masła
- Sól
- Pieprz czarny mielony CYKORIA
- jajko i mąka do panierowania oraz bułka tarta (lub gotowa panierka CYKORIA)
- Olej do smażenia
Składniki dodatkowe:
- 10 różyczek mrożonego brokuła
- 10 migdałów
- 1 łyżka Smakosza Extra z Natury CYKORIA
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
Filet dzielimy na 2 części, wkładamy kolejno do woreczka i mocno rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy solą i pieprzem, do środka wkładamy rulonik z sera oraz 1cm kawałek masła a następnie zwijamy, tworząc roladę. Tak przygotowany filet zanurzamy kolejno w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej lub gotowej panierce i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Devolay jest gotowy po ok. 10 minutach, kiedy z obu stron ma złocisty kolor.
Zagotowujemy wodę z łyżką przyprawy Smakosz Extra z Natury. Brokuły wkładamy do wrzątku na ok. 5 minut a następnie przelewamy lodowatą wodą i siekamy nożem (wersja dziecięca) lub podajemy w całości. Dodajemy łyżkę masła i wykładamy na talerze. Filety kroimy w 2 cm plastry (wersja dziecięca) i także kładziemy na talerz. Dodajemy pokruszone migdały i podajemy na stół.
Smacznego!
komentarzy 14
29 marca 2017 o 00:22
Jedno z moich ulubionych dań 🙂
29 marca 2017 o 09:47
Czyli jest nas więcej 🙂
27 marca 2017 o 20:55
Świetna propozycja na posiłek, w dodatku prosta do wykonania. 😉
27 marca 2017 o 22:22
Bajecznie prosta 🙂
27 marca 2017 o 15:33
Do dzisiaj pamiętam jak mama wszystko dzieliła mi na mniejsze części. Najbardziej lubiłam kotleciki z kurczaka w małych kawałkach. A brokuły uwielbiam i w większych i mniejszych kawałkach 🙂
Buziaki
27 marca 2017 o 22:24
Mniejsze porcje, na mniejszych talerzach są super, nie tylko dla dzieci. Można w ten sposób oszukać głód 🙂 I być bardziej fit 🙂
27 marca 2017 o 13:29
Taka potrawka kradnie moje serce.
27 marca 2017 o 13:51
Bernadeto, bardzo nas to cieszy 🙂
27 marca 2017 o 13:11
Lubimy bardzo devolaje ☺☺
27 marca 2017 o 12:18
ale to pysznie wygląda! muszę takie cudo zrobić u siebie na obiad 🙂
27 marca 2017 o 12:49
Życzymy miłego gotowania 🙂
27 marca 2017 o 11:31
Zarówno dla dzieci jak dla dorosłych jest to fajna opcja. Ja uwielbiam devolay. Zainspirowałam się. Zrobię na obiad w tym tygodniu :] Pozdrawiam
27 marca 2017 o 10:58
Dla mięsożerców na pewno fajna propozycja 🙂
27 marca 2017 o 11:14
I panierkowców 🙂