Pieczone buraki dają nieskończone możliwości kulinarne. Dzisiaj prezentujemy przepis na pyszne, buraczane placki z dodatkiem kaszy jaglanej i koziego sera. Proste w wykonaniu i bardzo zdrowe! Ich przygotowanie zajmie Ci zaledwie 10 minut, drugie tyle – smażenie na patelni. Czy znajdziesz dzisiaj 20 minut, żeby zadbać o swój organizm i dostarczyć mu porcji witamin i minerałów? Jeśli tak, zapraszamy do wspólnego gotowania!
Składniki dla 3 osób:
- 1/3 szklanki pieczonych buraków (przepis znajdziesz tutaj)
- 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/3 szklanki pestek ze słonecznika
- 1 jajko
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- Sól do smaku
- Pieprz czarny mielony CYKORIA do smaku
- 50g ulubionego, koziego sera
- Masło
Przygotowanie
Pestki słonecznika prażymy kilka minut na gorącej patelni, dodajemy buraki, całość blendujemy. Dodajemy kaszę jaglaną, mąkę, natkę i pokruszony kozi ser. Mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko i zagniatamy ponownie. Z tak powstałej masy tworzymy 3 placki, które następnie smażymy na patelni z masłem przez minimum 5 minut z każdej strony.
Smacznego!
Komentarze: 1