Awokado smakuje najlepiej wówczas, kiedy jest bardzo dojrzałe. Jak je rozpoznać? Z pewnością nie po kolorze, bo on zależy od konkretnej odmiany. Kupując owoce warto nacisnąć delikatnie ich skórkę – dojrzałe awokado powinno być miękkie w środku. Krojąc je, należy przeciąć owoc ostrym nożem wzdłuż, jak na zdjęciu powyżej i wyjąć pestkę. Jeśli chcemy zrobić z niego sałatkę – pestkę warto zachować. Bez niej awokado szybko ciemnieje i wygląda nieapetycznie. Co zrobić, kiedy pestkę nieopatrznie wrzuciliśmy już do kosza? W tym przypadku możemy ratować się cytryną i skropić nią awokado, co pozwoli zachować jego intensywny kolor.
Składniki dla 2 osób:
- 2 dojrzałe i miękkie awokada
- 1 pomidor
- Garść pokrojonej dymki
- Sól
- odrobina pokrojonej drobno papryczki chili (1cm) lub szczypta chili CYKORIA
- Szczypta pieprzu grubo mielonego CYKORIA
- Oliwa z oliwek
- Do ozdoby: kilka małych listków rzodkiewki, rukoli, tymianku, świeże kiełki itp.
Przygotowanie.
- Awokado i pomidora parzymy wrzątkiem. Z pomidora ściągamy skórę, wydrążamy pestki w resztę warzywa kroimy w kosteczkę.
- Na środku talerza układamy listki rzodkiewki, pokrojoną dymkę, kiełki i inne, ulubione dodatki.
- Awokado kroimy na dwie części, wyciągamy z niego pestkę i kładziemy na talerz z dodatkami.
- Na środek każdej połówki awokado wykładamy pomidora. Całość polewamy oliwą a następnie doprawiamy pieprzem, solą oraz papryką chili.
Chcesz kupić nasze produkty?
- Kliknij i kup pieprz grubo mielony CYKORIA
- Kliknij i kup chili CYKORIA
komentarzy 9
7 lutego 2017 o 20:28
Ciekawe połączenie.
7 lutego 2017 o 17:18
Świetny pomysł! 🙂 Uwielbiam avocado. Takie połączenie jest idealne. Myślę, że sprawdzi mi się na imprezie 😀
7 lutego 2017 o 13:14
będę musiała spróbować, bo to pomysł idealny na szybką kolację 😉
7 lutego 2017 o 12:48
Wygląda tak smakowicie! Nie mogę się niestety przełamać do awokado, bo nie bardzo podchodzi mi ten smak. Masz jakieś pomysły jak to przezwyciężyć? 🙂
7 lutego 2017 o 13:08
Tak! Może zblenduj go z papryczką chili, pieprzem, solą i oliwą? Papryczka i pieprz nadają mu fajny smak! Ważne jest, jakie awokado kupujesz. Jeśli nie przepadasz za jego smakiem, kup to brązowe. Smakuje o niego lepiej 🙂 Jest trochę droższe, ale warte swojej ceny.
7 lutego 2017 o 13:14
O widzisz, takie rozwiązanie nie przyszło mi do głowy 🙂 Bardzo lubię domowe pasty na kanapki, więc może w takiej formie się przekonam. A jak w ogóle wybierać awokado, żeby wiedzieć, że jest dojrzałe? Brązowego jeszcze nigdy nie próbowałam, ale chyba najwyższa pora 🙂
7 lutego 2017 o 16:32
Instrukcja jest w poście, na samym początku. Dodatkowo, w przypadku tego brązowego, lepiej, żeby nie było bardzo miękkie a sama skórka nie odchodziła od miąższu. Brązowe jest pyszne 🙂
6 lutego 2017 o 03:59
Świetne połączenie awokado z pomidorem 🙂 Uwielbiam obydwa 🙂 Dziękuję za Twój przepis 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
6 lutego 2017 o 03:57
Świetny przepis 🙂 Uwielbiam awokado i pomidory i zapewne to połączenie będzie idealne 🙂 Dziękuję za Twój przepis 🙂